středa 17. prosince 2008

Chvilky v pražské Tróji

(listopad - prosinec 2008) 

Hohol severní17. listopadu. Podmračenou odpolední oblohu přece jen tu a tam prosvítilo sluníčko, a tak jsme vzali pejska a šli se projít podél Vltavy v pražské Tróji. Tentokráte i se stativákem. Ještě než jsme došli ke břehu, narazili jsme na asi třicetičlenné hejnko stehlíků obecných, které přelétávalo ze stromů na četné bodláky v okolí. V menším hejnku pak poletovali mlynaříci dlouhoocasí, zazpívali střízlík i červenka, prolétla žluna zelená. Skupina poláků chocholaček byla tentokráte již na začátku úseku blízko visutého mostu, s nimi občas racek chechtavý a potápka malá. Uprostřed byly opět potápky malé a jeden sameček hohola severního v krycím šatu. Intenzivně se potápěl a protahoval. Ostrůvek okupovali racci chechtaví a s nimi několik lysek černých a slípek zelenonohých. BohuKormorán velkýžel tři poláci malí, které jsme tu již viděli opakovaně, se dneska neukázali. Nechyběli však kormoráni velcí, kteří již roky obsazují skupinu stromů (350 jedinců). Posedávají, občas jednotlivě odlétnout, aby při příletu se "pohádali" o místo na vhodné větvi. Za tu dobu si již velmi zvykli na lidi a tak lze procházet pod jejich stromy aniž by odlétli. Při cestě zpátky přelétla poštolka obecná, několik vran černých, kavek obecných a dva bažanti obecní.

22. listopadu. Další krátká procházka podél břehu. Obrázek hladiny podobný jako předchozí týden, ale bylo patrných pár změn. Především se výrazně zvětšila skupina poláků chocholaček (150 jedinců), zůstal jen jeden sameček poláka velkého a přibylo potápek malých (15 jedinců). Na ostrůvku posedávalo na 250 racků chechtavých, u kormoránů jsme se dopočítali jen 150 kusů. Zůstával sameček hohola severního, poláci malí zde opět nebyli.

7. prosince. Prohlídka břehu v chladném počasí trvalo sotva půlhodinku. Nejčetnější kachnou jsou stále poláci chocholačky, přibylo i poláků velkých (12). Vše ostatní podobné jako v předchozím týdnu, jen se objevilo více racků chechtavých (400) a kormoránů velkých (250). Stále zůstává i sameček hohola severního. Tentokráte nám však při podrobné prohlídce neunikli poláci malí. Plavali velmi skrytě v blízkosti kamenů na protějším břehu. Po chvíli se k již pozorované trojici přidala další samička, takže tu byla už čtveřice (1M a 3F).

21. prosince. Hladina řeky vypadala mnohem prázdnějšLedňáček říčníí než při minulých návštěvách. Ukázalo se, že velmi ubyli poláci chocholačky (25 jedinců místo 150), zůstávají poláci velcí (15), potápky malé (10), volavky popelavé (6 na ostrůvku a 22 na stráni v ZOO) a významně přibylo racků chechtavých (na ostrůvku i mimo cca 650 jedinců). Hohol ani poláci malí nyní nebyly k nalezení. Novinkou byl nedospělý velký racek (nejspíše racek bělohlavý). Další krátká zastávka byla po proudu asi o 5 km dál (Klecánky). Za zmínku stojí pouze potápějící pár hoholů severních. Posledním místem byl pak park Stromovka. Už nějakou dobu tam spolu s kachnami divokými pobývá husa labutí, a tak jsme ji šli vyfotit. Jaký rozdíl postávat u rybníčků ve Stromovce - kachny divoké hned připlovají ke břehu s očekáváním získat něco k snědku. Platí to i pro lysky černé a slípky zelenonohé. Aspoň dostatek prostoru pro fotky zblízka. Husu labutí jsme nakonec našli na druhé straně rybníčku. Na první pohled je její tělo velmi podobné huse velké jen s netypicky zdviženým ocasem, zatímco přední část těla není nepodobná labuti. Tento jedinec husy labutí plaval spolu s kachnami a stále vydával zvláštní kejhavý zvuk. Byl velmi nebojácný, takže se nechal i dobře vyfotit. Zpestřením pak byl přelet ledňáčka říčního.

 Husa labutí




Žádné komentáře:

Okomentovat