neděle 28. prosince 2008

Víkend s berneškami

(27. - 28. prosinec 2007) 
 
Kalous ušatýStejně jako vloni jsme se i letos rozhodli vyjet na jižní Moravu s nadějí, že se nám snad podaří najít nějakou tu bernešku nebo možná dokonce i zedníčka. V sobotu ráno jsme vyrazili z Prahy a kolem deváté hodiny ranní už jsme projížděli mezi poli v okolí Drnholce a Vlasatic a hledali velké hejno husí. Našli jsme je na stejném místě jako vloni a hned jsme se pustili do hledání. Projet celé, možná až desetitisícové, hejno hus běločelých nám trvalo skoro hodinu. Husy běločelé byly promísené sem tam nějakou husou velkou či méně často husou polní, ale po bernešce asi stopy. Trpělivost se ale nakonec vyplatila a bernešku jsme opravdu objevili. Byla tu BERNEŠKA BĚLOLÍCÍ. Zahlédli jsme ji pouze na pár okamžiků a pak zmizela za terénní vlnou. Pak se znenadání celé hejno zvedlo a sedlo si mnohem dál, takže jsme se nadějí na další pozorování vzdali. Další zastávkou měla být Pálava a poohlédnutí po zedníčkovi, zda přece jen už nepřiletěl. Půl hodiny jsme ho hledali v Soutěsce, ale marně. Letos sem zřejmě zatím vůbec nezavítal nebo je jinde. Autem jsme projeli hráze mezi všemi nádržemi Nových Mlýnů, kde se potápěly a dokonce předváděly krátký zásnubní taneček potápky roháči, na ostrůvcích seděli kormoráni, v rákosí volavky popelavé i bílé, nad hlavou nám přelétli tři nebo čtyři orli mořští, k vidění byli i blíže neurčení velcí racci, ojediněle racci chechtaví a jeden racek bouřní. Na Věstonické zdrži se shromáždilo mnoho set kachen, převážně divokých. Mezi nimi však byli k nepřehlédnutí morčáci velcí, 13 samiček morčáků malých, tři čírky obecné, husy velké a hoholi severní.
Cestou k lednickým rybníkům jsme sledovali ptáky v okolí silnic. Nechybělo mnoho kání lesních, několik poštolek třepetajících nad poli a alespoň tři ťuhýci šedí, kteří vždy vzlétli z nějaké vyvýšeniny, ať už to byl strom nebo jenom patník. U jedné z mnoha vinic se hemžilo množství kvíčal. Jejich počet šel jen těžko odhadnout, neboť mnohé z nich seděly v huBerneška bělolícístém houští, kde jsme jich jistě spoustu přehlédli. Celkem jich ale rozhodně nebylo méně než sto. Na další cestě jsme viděli podobné hejno u jabloňového sadu, i když ptáci se zdáli mít jiný tvar. Vystoupili jsme z auta, vzali dalekohled a zjistili, že se jedná nejméně o sto padesát zvonivě se ozývajících brkoslavů severních.
Na Nesytu znatelně chyběla voda, přesto se tu zdržovalo několik set kachen divokých a před nimi tři bílé fleky, nepochybně husice liščí. Hlohovecký rybník byl už pestřejší. Mezi stromy v jeho blízkosti poletovali strakopoud velký a o kousek dál tloukl do stromu i jeho menší příbuzný - strakapoud prostřední. Nechyběl tu ani osamocený drozd brávník. Hladina rybníka byla poseta množstvím ptáků. Zdržovalo se tu alespoň třicet labutí a okolo sto dvaceti lžičáků pestrých, kteří vytvářeli větší či menší neustále se hemžícíBrkoslav severní hejnka specificky protaženého tvaru. Nejvíce nás tu zaujali morčáci malí. Samiček jsme sice už viděli větší hejnko než ty tři, které jsme pozorovali zde, ale velkou parádu nadělal nádherný bílý sameček, kterého jsme si dosud nikde takto pěkně prohlédnout nemohli. Škoda, že byl tak daleko a už se začínalo šeřit. Na fotku to bohužel nevypadá.
Rychle jsme ještě obhlédli rybník Mlýnský, kde jsme však neobjevili nic zvláštního, a tak jsme se vypravili do Mikulova sehnat si ubytování, abychom se tu mohli ještě zítra po ránu porozhlédnout. Ráno jsme si sice chtěli přivstat na rozlet hus z Novomlýnské nádrže, ale trochu jsme zaspali jsme. Po osmé jsme vykročili jsme do krásného, jasného, sluncem prozářeného, i když trochu mrazivého dne (když jsme vylezli z hotelu, ukazoval teploměr -6°C) a vyjeli na pole k Drnholci. Ještě předtím jsme se zastavili ve vesničce Březí a na místním hřbitově jsme našli asi patnáct kalousů ušatých. Husy byly na stejném místě jako předešlého dne, jejich počet sice poněkud poklesl, ale byly blíže silnici, takže se na první pohled zdálo, že hledáni bernešky bude snazší. Asi Strakapoud velkýpo čtvrthodince jsme ji opravdu zahlédli; tentokráte se přesunula do první řady nejblíže silnici, a tak nám umožnila skoro dokonalé prohlédnutí. Kromě nás mnohatisícové hejno tentokráte skoro výhradně hus běločelých prohlížela skupinka moravských birdwatcherů. Těm se podařilo nalézt jinou bernešku bělolící uprostřed hejna, takže zde byly dva jedinci. Znenadání vzadu na poli vyběhl houf šedých siluet - přes pole podél hejna husí běželo stádečko dvaceti pěkně velkých divočáků.
Když jsme zde prostáli už dost času a dostatečně se vynadívali, protože teď byly bernešky opravdu hezky vidět, odjeli jsme znovu obhlédnout Nové Mlýny a Lednické rybníky. Mnoho se zde od včerejška nezměnilo, snad jen to, že hladiny všech rybníků byly pokryté tenkou vrstvou ledu. Složení ptactva bylo jiné především na Hlohovci, kde se lžičáci zřejmě ztratili v hejnu březňaček, stejně jako sameček morčáka bílého. Přilétlo hejno asi tří set hus běločelých a velkých a přibližně dvě stě racků chechtavých. To už nám začaly mrznout všechny končetiny, a tak jsme nasedli do auta a vydali se směr Praha.
28. prosinec 2008

Žádné komentáře:

Okomentovat