neděle 24. května 2009

Členská exkurze: Bzenecká doubrava - Strážnické Pomoraví

22. - 24. května 2009


V pátek odpoledne jsme nastoupili do autobusu a po několika hodinách jízdy jsme byli na místě. Po večeři v motorestu se celá naše skupina pod vedením místního znalce Karla Šimečka vypravila na vojenské cvičiště pozorovat lelky. Právě zde jsme je vloni slyšeli, ale vidět se námČáp černý je, bohužel, stejně jako letos, nepodařilo. Kolem půl jedenácté večer jsme se vraceli zpět a cestou ještě zaslechli puštíka. Druhý den ráno jsme v půl sedmé jsme pěšky vyrazili na další lokality. Pokochali jsme se pohledem na krásné meandry Moravy, který Bělořit šedýnám zpříjemnila zpívající žluva hájní. Pečlivější prohlídka borového lesa nám přinesla pozorování dvou lindušek lesních, z nichž jedna nesla v zobáčku spoustu červíků pro mladé. Dál jsme pokračovali písečným lomem k hnízdišti břehulí. Byla jich tu opravdu spousta, létali kolem nás a zdálo se, že jim nijak nevadíme. Nedaleko jsme potkali svého letošního prvního skřivana lesního a vůbec prvního bělořita šedého. Nejdřív si na elektrické vedení sedl sameček, později jsme více zblízka pozorovali samičku. Nad lesem plachtí včelojed, o něco dál čápi černí. Zde na Bzenecku je kromě nejrůznějších druhů ptáků možno pozorovat také různé jiné zajímavosti. Vzácné rostliny, zajímavé brouky, spoustu různých motýlů, ale také množství ještěrek zelených a nakonecSkřivan lesní taky ještěrku živorodou. Na stromě potom poskakují parukářky, ale udělat alespoň ucházející fotku těchto rychlých sýkor je nadlidský úkol. Když procházíme kolem nějakého jezírka či kolem řeky, téměř vždy v jeho okolí třepou ocásky konipasi bílí, z rákosí se ozývají rákosníci velcí a po bahně se procházeli dva pisíci. V rákosí jsme viděli zpívajícího rákosníka zpěvného, volavku popelavou a nad námi občas přelétl moták pochop. Kromě běžných hrdliček zahradních zdeVlha pestrá nechybí ani hrdličky divoké, které nás po cestě často provázejí svým hlasem. Kromě nich zaslechneme také datla, žlunu zelenou, sedmihláska, cvrčilky říční, pěnici slavíkovou, lejska bělokrkého, budníčka malého a kukačku. Na obloze přelétává luňák hnědý. U polí zpívá strnad luční, kterého se podaří i vypátrat. Porůznu se setkáváme s dalšími běžnými druhy jako jsou vlaštovky, jiřičky, rorýsi, hřivnáči, káně, špačci, vrabci domácí i polní, koňadry, sojky, strnadi obecní, rehci domácí, pěnkavy, zvonci, stehlíci, zvonohlíci, vrána šedá, racci chechtaví, kosi, strakapoudi velcí, lejsek šedý,...

Několikrát jsme také na nejvyšší větvičce stromku či keře viděli ťuhýka obecného. Při pauze na oběd na lesní mýtince nás upoutá pohyb ve vzdáleném křoví, kterým se prozrazuje sýkora uhelníček. Autobus nás kousek popoveze na místo s kolonií volavek popelavých a unikátní lesní kolonií čápů bílých, ze které bohužel právě pro ten les není moc vidět. Jeden z čápů ale hezky pózuje na větvi a sem tam nějaký přelétne. Další přelétávající bílý pták ale není čáp, nýbrž volavka stříbřitá. Pokračujeme k další písčině se spoustou trychtýřků larev mravkolvů, kde rychle přelétne dudek, déle však pózuje bramborníček hnědý, na jiném místě zase bramborníček černohlavý. Louku naproti obsadilo kromě několika skřivanů polních asi šest čejek, které se pokoušejí zahnat luňáka červeného. Procházíme kolem malinkého potůčku, kde nás překvapila březňačka, v okolním rákosí opět zpívali rákosníci velcí. U řeky létal rybák obecný. K večeru jsme se vydali do vinnBramborníček černohlavýého sklípku, kde jsme ochutnávali spoustu výtečných vín s přívlastkem. Dpát jsme šli asi v půl druhé, a tak nebylo divu, že ráno nemohli někteří vstát.

V neděli jsme zavítali k rybníku, který osídlili pochopové. Na hladině bylo k vidění několik březňaček, lysek s drobotinou, poláků velkých, kopřivek, mláďata i dospělé potápky roháči a labuť velká. OkLuňák červenýolí rybníka obsadili mimo jiné i káně lesní, racek chechtavý, ťuhýk obecný i šedý, kukačka, drozd zpěvný, modřinka, rákosník velký i zpěvný a další již pozorované běžné druhy. Velkou radost nám udělali pro nás po několika letech poprvé pozorovaní dva kroužící ostříži lesní. Hezkým pozorováním byl i přelet dvou žluv. Vyrazili jsme k hnízdišti vlh. Pole tam z výšky sledoval včelojed, ukázal se i bramborníček černohlavý. Na hnízdišti údajně asi dvanácti párů vlh létaly i břehule říční a vrabec polní. Ozval se bažant. Poslední zastávkou byla další, tentokrát menší kolonie vlh. Když jsme si je prohlédli, ještě jsme prošli okolí, kde rostlo spoustu zajímavých květin, zpívaly tu pěnice hnědokřídlé a táta tu zahlédl i strakapouda jižního.

26. května 2009

Žádné komentáře:

Okomentovat